Начало > Новини > Съдържание

Десет научни открития през 2018!

Dec 26, 2018

2018 година е на път и на 21 декември науката обяви първите десет научни открития през 2018 г. Разгледайте и осветете тези нови моменти в историята на науката:

Шпиониране на тайните на клетъчната репродукция

Чрез систематични проучвания на три техники учените са открили цялостния процес и специфичните детайли на разпространението от една клетка до множество клетки към цялата организация и живота. Те изолират хиляди непокътнати клетки от техните живи тела, тестват материала на генната експресия и реконструират връзката между клетките във времето и пространството чрез компютър или клетъчно маркиране. Тази серия от технологии ще промени изследванията на клетките за следващото десетилетие.

12.26-1

Откриване на космическото пространство - Neutrino

Антарктическата обсерватория “Ice Cube”, детектор, погребан под Антарктическия ледник, успешно откри редки иконични сини “Черенковски лъчи”, излъчвани от неутрино, взаимодействащи с лед и намерили своя източник. "Промяната на лъчите" от лявата страна на Орион, отдалечена на 4 милиона светлинни години, е специален тип галактики, съдържащи свръхмасивни черни дупки. Този резултат ще ни помогне да изследваме най-отдалечените и мощни енергийни източници във вселената по нови начини.

Нов инструмент за анализ на молекулярната структура

Рентгеновата кристалография е конвенционално средство за определяне на молекулната структура, но изисква голямо количество висококачествени кристали и често не може да се отглежда. Преодолявайки ограниченията на рентгеновата кристалография, учените са реализирали структурния анализ на малки органични молекули в по-малки кристали чрез електронна кристалография. В сравнение с рентгеновите лъчи, електроните взаимодействат по-силно с молекулите в кристала, така че изследователите могат да използват много малки количества материал и целият процес на разрешаване отнема само няколко минути!

Планетите ударили земята и открили нови

Учените са открили, че преди 13 000 години, астероидната развалина се е ударила в северозападната част на Гренландия, създавайки вулкан широк около 31 км, скрит под ледника.

12.26-2

Сексуалният тормоз в научно-изследователските среди отдавна е неизвестен и пренебрегван. От 2018 г. насам са открити голям брой инциденти в сексуалния тормоз в научно-изследователската общност, а партиите смело излязоха и дори американските академици бяха експулсирани.

Първият хибрид в човешката история?

Учените, които ДНК-последователността на женски скелет преди 90 000 години установи, че жената има неандерталска майка и баща на Денисован. Досега това е най-ранният хибрид, намерен в човешката история.

ДНК крекинг

Чрез публични ДНК данни учените помогнали на американската полиция да премахне серия от убийства в Калифорния през 70-те и 80-те години. Тези "златни убийци" най-накрая бяха арестувани и изправени пред съда!

12.26-3

Одобрено е мълчаливо лекарство

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за първи път одобри лекарството patisiran за генно заглушаване, което може да помогне за лечение на редки генетични заболявания, които причиняват увреждане на нервите. Това лекарствено одобрение е основна промяна в областта на RNAi и има дълбоко въздействие върху човешката медицина.

Надникване в древния свят от молекулярния мащаб

Учените са открили молекули холестерол от вкаменелостите на Dickenson медузи преди 558 милиона години. Молекулите на холестерола, които само животните имат, могат да покрият до 93% във вкаменелостите. Това откритие разкри тайната на това дали медузата на Диккенсън е животно.

12.26-4

Вътрешно управление на клетките

Добре известно е, че фазовото разделяне е важен начин за вътрешно управление на клетките. И така, какво кара протеините и РНК да се събират и функционират? През 2018 г. учените откриха, че протеините, които задвижват гени от ДНК към РНК, се агрегират и агрегират в едни и същи капчици. В същото време, специфични триизмерни форми на РНК молекули също се разпознават чрез комплементарно сдвояване на бази и се агрегират в една и съща капчица.