Начало > Новини > Съдържание

Как да декорираме лабораторията за тъканна култура

Jul 27, 2020

Принцип: Осигурете асептична работа, постигнете удобна работа и предотвратете замърсяване.


Състав на лабораторията: химическа лаборатория, стая за измиване на бактерии, стерилна операционна зала (стая за инокулация), стая за култивиране, лаборатория за цитология, други малки инструменти и оборудване.
1) Химическа лаборатория (кабинет за подготовка): завършете съхранението, претеглянето, разтварянето, приготвянето и подпаковането на различни използвани лекарства.


Основно оборудване: шкаф за лекарства, предпазен шкаф (контейнер за култура), хладилник, баланс, дестилатор за вода, метър за киселинност и често използвано стъклено оборудване за приготвяне на хранителна среда.


2) Стая за миене и стерилизация: завършете миенето, сушенето, съхранението и стерилизирането на хранителна среда на различни съдове.


Основно оборудване: басейн, операционна маса, автоклав, сушилен стерилизатор (като фурна) и т.н.


3) Асептична операционна зала (зала за инокулация): Използва се главно за дезинфекция на растителни материали, инокулация, пренасяне на култури, субкултура на разсад от епруветки, подготовка на протопласти и всички технически процедури, които изискват асептични операции.


Основно оборудване: източник на ултравиолетова светлина, ултра чиста работна маса, стерилизатор, алкохолна лампа, оборудване за инокулация (пинсети за инокулация, ножици, скалпел, игла за инокулация) и др.


Стаята за инокулация трябва да бъде малка, а не голяма, обикновено 7-8 квадратни метра. Подът, таванът и стените се изискват да бъдат максимално стегнати и гладки, лесни за почистване и дезинфекция. Снабдена е с плъзгаща се врата за намаляване на смущения на въздуха при отваряне и затваряне на вратата. Стаята за инокулация трябва да е суха, тиха, чиста и светла. 1 ~ 2 лампи за UV стерилизация се повдигат на подходящо място за стерилизация на облъчване. Най-добре е да инсталирате малък климатик, който да контролира температурата в помещението, така че вратите и прозорците да могат да се затварят плътно, за да се намали конвекцията с външния въздух. Стаята за инокулация трябва да бъде оборудвана с буфер, с площ от 1м2. Сменете дрехите и обувките тук, преди да влезете в операционната зала, за да намалите бактериите, внесени в стаята за инокулация при влизане и излизане. По-добре е да инсталирате ултравиолетова лампа за стерилизация в буферната стая за облъчване стерилизация.


4) Стая за отглеждане: Стаята за отглеждане е място, където се отглеждат и отглеждат инокулираните материали. Размерът на помещението за отглеждане може да бъде определен според размера, броя и друго помощно оборудване на необходимите стелажи за отглеждане. Дизайнът му се основава на принципа за пълно използване на пространството и спестяване на енергия. Височината трябва да е малко по-висока от стойката за култура, а околните стени са длъжни да имат топлоизолация и противопожарна защита.


Културният материал е поставен на шкафа за култура за култура. Повечето от стелажите за култура са изработени от метал, обикновено 5 слоя, най-долният слой е на около 10 см над земята, останалите слоеве са на разстояние около 30 см, а багажникът за култура е висок около 1,7 метра. Дължината на шкафа за култивиране е проектирана според дължината на флуоресцентната лампа, като например 40W флуоресцентна лампа, дължината е 1.3m, дължината 30W е lm, а ширината обикновено е 60см.


Най-важният фактор в помещението за култура е температурата, която обикновено се поддържа на около 2027 ° C, оборудвана с устройства за генериране на топлина и инсталирана с прозоречни или вертикални климатици. Тъй като различните видове тропически растения и фригидни растения изискват различни температури, най-добре е да има различни помещения за отглеждане за различни видове.


Влажността в помещенията също трябва да бъде постоянна, а относителната влажност трябва да се поддържа от 70% до 80%. Може да се инсталира овлажнител. Часовникът с времеви превключвател може да бъде инсталиран за контрол на светлинното време, обикновено се нуждаят от 10-16h светлина всеки ден, а някои се нуждаят от непрекъсната светлина. Растенията с кратък ден се нуждаят от условия за къси дни, а растенията с дълъг ден имат нужда от условия за дълги дни. Повечето съвременни лаборатории за тъканна култура са проектирани да използват естествената слънчева светлина като основен енергиен източник, който не само спестява енергия, но и разсадът на тъканната култура расте добре под слънчевата светлина и е лесен за оцеляване на опитомяването. Може да се допълни с осветление в дъждовни дни.


Основно оборудване: шкаф за култура (контрол на температурата, контрол на светлината и влажност), шейкър, инкубатор, ултравиолетов източник на светлина и др.


5) Цитологична лаборатория: използва се за наблюдение и анализ на култури и преброяване на култури и др. Основно оборудване: Бинокуларен твърд микроскоп, микроскоп, обърнат микроскоп и др.


6) Други малки инструменти и оборудване: дозатори, броячи на кръвни клетки, пипети, филтърни стерилизатори, електрически пещи и други отоплителни уреди, магнитни бъркалки, нискоскоростни настолни центрофуги и др.