Начало > Новини > Съдържание

Изисквания за дизайн на клетъчната култура на лабораторната област

Jun 05, 2019

Лабораториите за клетъчни култури трябва да могат да изпълняват шест задачи: асептична обработка, инкубация, подготовка, почистване, стерилизация и съхранение.

Асептична зона на работа

(1) Зона на асептична работа: Стерилна зона на работа е ограничена до областта на клетъчната култура и други асептични операции и най-добре е да се изолира от външния свят, да не се преминава през или да се намесва в други смущения.

Идеалната асептична операционна зала трябва да бъде разделена на три части:

а) Съблекалня - за смяна на дрехи, обувки и носене на шапки и маски.

б) Буферно помещение – разположено между съблекалнята и операционната зала, за да се осигури стерилна среда в операционната зала и да се постави постоянна температура и инкубатор и някои необходими малки инструменти.

в) Асептична операционна зала - посветена на асептичната обработка, клетъчна култура. Размерът трябва да е подходящ и горната част не трябва да бъде твърде висока (не повече от 2,5 м), за да се осигури ефективния ефект на стерилизация на ултравиолетовите лъчи; стената е гладка и няма мъртви краища за почистване и дезинфекция. Работната маса не трябва да се поставя към стената. Плотът трябва да бъде гладка пресована и формована в повърхност, боядисана в бяло или сиво, за да се улесни наблюдението на анатомичната структура и фенол червено.

(2) Пречиствателна работна маса: проста работа, удобна инсталация, малка площ за занятие и добро пречистване ефект. Има два основни типа на пречистванетонастен съд, използван в общите помещения за бактериални култури: а) страничен поток или вертикален б) изтичане или хоризонтален ламинарен поток.

2. Зона за инкубиране

Въпреки че изискванията за стерилност в тази област не са по-строги от асептичната област, те все още трябва да бъдат чисти и безпрах, така че те трябва да бъдат поставени и в райони, където има по-малко смущения от ходенето. Инкубацията може да се извърши в инкубатор или в терморегулаторна оранжерия, която е скъпа и обикновено се използва в инкубатори за труд.

lab furniture-6.05

3. Зона за подготовка

В тази зона се извършва основно приготвяне на разтвор на култура, течност за култура и други подобни.

4. Площ на съхранение

Той съхранява предимно всички видове хладилници, кутии за сушене, течен азот, стерилни културни течности, бутилки за култура и др. Тази среда също трябва да бъде чиста и без прах.

5. Зона за почистване и дезинфекция

Зоната за почистване и дезинфекция трябва да се отделя от други области, основно за почистване, приготвяне, дезинфекция и подготовка на три пара вода за всички съдове за клетъчни култури.