Начало > Изложба > Съдържание

Изисквания за работа с микробиологични лабораторни храни.

Jan 18, 2018


Изисквания за работа с микробиологични лабораторни храни


Персоналът на лабораторията по микробиология на храните трябва да има строга асептична концепция и много изисквания за изпитване се извършват при асептични условия, като основната причина е:

първо, да се предотвратят пробите за изкуствено замърсяване при тестовата операция;

Второ, за да се гарантира безопасността на персонала, за да се предотврати откриването на патогенни бактерии, причинени от неправилна експлоатация причини лично замърсяване.


ПЪРВА. ИЗИСКВАНЕ ЗА АСПЕКТИВНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ

1. Трябва да носите работно облекло и работна капачка, когато се инокулирате с бактерии.

2. При приготвяне на проби от храни трябва да се носят специални работни дрехи, шапки и чехли. Те трябва да се поставят в буферната зала на стерилната стая и да се използват след ултравиолетова дезинфекция преди работа.

3. Когато получавате проби от храна, измийте ръцете си със сапун, преди да влезете в стерилната стая и изтрийте ръцете си със 75% алкохолна топка.

4. Използва се за инокулиране на сламки, AGAR и средата трябва да бъде дезинфекционна стерилизация, като например отвори опаковката не е изчерпана, не може да бъде поставена преди употреба, металните прибори трябва да бъдат стерилизирани под високо налягане или да се използват след изгаряне три пъти с 95 % алкохол.

5. Когато извадите сламата от опаковката, върхът на сламата не може да докосне изложената част. Когато използвате слама за инокулиране на тръбата или плочата, върхът на сламата не трябва да докосва епруветката или ръба на плочата.

6. Пробата за инокулация и трансфериращите бактерии трябва да работят преди спирателната лампа, когато бактериите или пробите се инокулират, сламата се отстранява от опаковката и тръбата се отваря, за да бъде дезинфекцирана от пламъка.

7. Инокулационните бримки и иглата преди инокулирането на бактериите трябва да бъдат напълно прокарани от изгарянето на пламъка, да се изгорят, когато е необходимо, да се закачат и закрепят, а ставата на пръчката трябва да бъде в кипяща вода 5 минути , след това чрез горене на пламъка.

8. Когато изсмуквате бактериите или пробите от сламата, приложете съответната гумена глава, за да абсорбирате и не смучете директно с устата.


ВТОРИ. ИЗИСКВАНИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА АСЕПТИЧНАТА СТАЯ

1. Стерил между външната страна на прозореца трябва да бъде двуетажно стъкло и аз ще запечатам, не получавам по избор отворен и предлага съответстващ на размера на буфера между стерилна стая и плъзгаща се врата, а другият е снабден с 0.5 0.7 m2 малък прозорец, за след влизане между стерилни елементи.

2. Стерилната стая трябва да се поддържа чиста. След работа, тя трябва да се дезинфекцира с 2% до 3% от разтвора на въглищен сапун и да избърсва работната повърхност и не трябва да съхранява нищо, което не е свързано с експеримента.

3. Стерилна между преди и след употреба трябва да се затвори вратата, да се отвори ултравиолетовата лампа, например да се използва вътрешна дезинфекция на висящи лампи UV, да се наложи 30 w UV лампа, разстоянието до 1.0 м, времето за облъчване да бъде не по-малко от 30 мин, използването на UV лампа, може да не се обръща директно към ултравиолетовата светлина, за да не причини щети, лампата на всеки две седмици нужда от леко избърсване на алкохолна гъба, отстраняване на замърсявания и мазнини, за да се намали влиянието на ултравиолетовите лъчи проникне.

4. При боравене и инокулиране на проби от храни влезте в стерилната стая и не трябва да влизате и излизате по желание. Ако трябва да преминете стоките, можете да минете през малкия прозорец.

5. Когато се изисква климатизация в стерилната стая, филтърното устройство трябва да бъде инсталирано.


ТРЕТА. ИЗИСКВАНИЯ ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЯ И СТЕРИЛИЗАЦИЯ


Стъклата, металните прибори и хранителната среда, използвани за микробиологично тестване, и културата на замърсени и инокулирани, трябва да се използват след стерилизация.

(1) метод за стерилизация на суха топлина и горещ и влажен пара с високо налягане.

1. Подготовка преди стерилизация.

(1) всички предмети, които трябва да бъдат стерилизирани, първо трябва да бъдат почистени и изсушени и стъклените продукти, като например слама и плоча, да са здраво опаковани, например да се отвори метален цилиндър.

(2) бутилката от триъгълник със средата е увита в хартия и тръбата е покрита с капак. Спринцовката трябва да бъде извадена и обвита в марля.

2. Запазено

(1) горещ и сух стерилизатор: той не е твърде претъпкан, за да се пакетира и поставя, и не може да достигне стените на кутията.

(2) голям пара с пара: поставете стерилизираните артикули поотделно и ги поставете в стерилизатора, а елементите не трябва да бъдат претъпкани.

3. Инспекция на оборудването

(1) дали превключвателят на инспекционната врата е гъвкав, дали гумената лента е повредена или не.

(2) проверете манометъра, когато изпускателната система на парата остане нула, и капака на вратата след пара или топлина, за да се установи дали течът, манометърът и термометърът я означават, отговаря на ситуацията, тръбата със и без запушване.

(3) за стерилизатор с автоматично електронно програмно управление, предписаната процедура трябва да се провери преди употреба и дали тя отговаря на изискването за стерилизиращо лечение.

4. Стерилизиращо лечение

(1) метод за стерилизация чрез суха топлина:

Този метод е подходящ за стерилизиране на невредими, непочистени, невъзпламенени артикули и по-често се използва в стъклария, метални изделия и керамични продукти в сухи и горещи условия.

Оборудването трябва да се почисти и след това да се изсуши, за да се избегне карбонизирането на повърхностното замърсяване.

При стерилизация стоките не трябва да се претъпкват, не се допират директно до дъното и стената на кутията, между тях има място.

(3), когато бактериите ще затворят вратата, включете сока и отворете вентилацията за около 30 минути, премахнете студения въздух в стерилизатора, издигнете до температура 160 ℃, за да регулирате светлината, поддържайте 1,5-2 часа.

(4) след стерилизация или в процеса на покачване на температурата под 60 ℃ преди отваряне на вратата.

(2) използването на преносима тенджера под налягане или стерилизатор с вертикално налягане с пара следва да се извърши съгласно следните стъпки:

В главното тяло се добавя преносима тенджера под налягане с 3L вода, а вертикалната готварска печка се напълва с вода 16L (водата трябва да се напълни, когато се използва отново и водата се заменя с мътна вода).

Преносима тенджера под налягане трябва да вкара изпускателната тръба на горния капак в квадратната тръба на вътрешната стена на кофата за дезинфекция (няма да се използва стерилизатор с маркуч или маркуч за корозия на маркуча);

Стерилизаторът се загрява от източника на огън, вертикалната готварска печка е свързана с електрозахранването и изпускателният клапан на горния капак се освобождава с климатик (10-15 минути след това). вряща);

Тя затваря изпускателния клапан, предизвиква повишаване на налягането на парите до определените изисквания и поддържа определеното време (в зависимост от естеството на стерилизираните стоки и съответната ситуация);

(5) след достигане на време, да се нуждаят от сушене на стоки, незабавно отворете изпускателната клапа за освобождаване на пара, възстановяване на налягането до нула, след естествено охлаждане до 60 ℃ отворен съдържание, като например течности, не отварят изпускателния клапан и незабавно премахване на топлинния източник на панела, естествено охлаждане, натрупване на налягане до нула, спадане на температурата под 60 ℃ за отваряне на капака, при внезапна декомпресия, насищане на течности или разрушаване на контейнери;

(3) хоризонтален стерилизатор за хоризонтална печка под налягане се използва в следните етапи:

Вратата е затворена, входният вентил е отворен, парата е вкарана в междинния слой за предварително загряване, а студеният въздух в междинния слой се изхвърля автоматично през дросела. След като междинният слой достигне предварително определената температура, отворете входния вентил на котелното помещение и въведете пара в котелното помещение. Студеният въздух в съда се изпуска автоматично през котелното помещение.

Когато налягането и температурата се достигнат в котелното помещение, регулирайте входния клапан, за да го поддържате постоянно.

(4) естествено или изкуствено охлаждане и 60 ° C и след това отворете вратата, методът за бързо освобождаване на пара, не трябва да се използва в случай на внезапно снижаване на налягането, контейнери с насипни кипящи течности или взривяване.

(5) използването на автоматичен програма за контрол тип с пара стерилизатор, след поставяне на добри предмети, затвори вратата, трябва да се направи в зависимост от категорията, натиснете съответния превключвател, така че необходимата програма автоматично стерилизация, стерилизация трябва да се използва за инструмент записва температурата и времето за бъдещи справки, изискванията за експлоатация трябва да бъдат в строго съответствие с инструкциите на производителя.

5. Температура и време на стерилизация.

(1) температурата на стерилизация при горещ въздух стерилизация 160 ℃, 1,5 2 h.

(2) температура и време на стерилизация при стерилна пара.

(2) метод за периодичен стерилизация.

1. Метод на стерилизация:

Стерилизирането на някои вещества може лесно да бъде унищожено чрез стерилна пара с високо налягане.

(1) поставете стерилизираните артикули в гърне, покрийте горния капак, отворете дренажа и изтеглете останалата вода.

(2) затворете дренажния отвор, отворете всмукателния клапан и стерилизирайте в продължение на 10-20 минути, ако е необходимо.

Затваряне на стерилизацията входния клапан (3), извадете елементите, за да бъде студена температура до стайна температура, в 37 ℃ топла кутия за нощта, на следващия ден, все още според горния метод на дезинфекция, така че три пъти, може да се постигне стерилизация.

2. Метод за използване на серумен коагулатор:

Когато хранителната среда съдържа серумен или яйчен специален състав, защото високата топлина може да унищожи хранителния си състав, да използва ниска температура, може да коагулира серума, да постигне стерилизация отново:

(1) при използване на антибактериалния серум на метода, стерилната операция трябва да се спазва стриктно, а епруветката и петриевата чиния също трябва да се използват след стерилизация (2) включете сока и 1 h температура на стерилизация 75 ~ 90 ℃, с 37 ℃ температурата кутия за нощта, и така стерилизация три пъти.

3. Запалете и дезинфекцирайте:

Може да използвате саксия или кипене стерилизатор, готви за 5 ~ 15 минути след като водата кипи, също 5 мин. 2% карбол киселина може да се добави във водата кипи, добавете 0,02% формалдехид, 80 ° C варено 60 минути всички могат да постигнат стерилизация, но когато кипене дезинфекция на елиминиране агент трябва да обърне внимание на корозия на елемента.

4. Стерилизиращо лечение:

След стерилизация продуктите трябва да се стерилизират при нормални условия и трябва да бъдат внимателно проверени и поставени, за да се избегне повторно замърсяване.

(1) при изваждане на стоките, проверете целостта на опаковката. Ако се извадят повреди или памучни запушалки, то не трябва да се използва като стерилно изделие;

(2) извадените артикули, като тези с очевидно излугване на вода за опаковката, не трябва да се използват като стерилни изделия;

(3) средата или реагентът трябва да се проверят за цвета или състоянието след стерилизация, а неизпълненото лице да бъде изхвърлено;

(4) отворен и затворен контейнер трябва да бъде затворен при изваждане;

5. извадените предмети падат в земята или на грешното място или са замърсени с вода, които се считат за замърсени и не могат да бъдат използвани като стерилни изделия;

(6) изтеглените квалифицирани стерилизирани артикули се съхраняват в склада или прахоустойчивия шкаф и се забранява строго да се смесват с нетерилизираните предмети;

(7) всички квалифицирани артикули се маркират с дата на стерилизация и дата на изтичане;

(8) след приключване на всяка партида стерилизирано третиране се записват името, количеството, температурата, времето и операторът на стерилизирания продукт.


ЧЕТВЪРТО. ТОКСИЧНИ И ЗАКОНОДАТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА РАБОТАТА С МАТЕРИАЛИТЕ


Лабораторното оборудване и материалите за култивиране, използвани в микробиологичните експерименти, не се изваждат от лабораторията без стерилизация.

1. Обработените замърсени материали и отпадъци трябва да бъдат поставени в строг контейнер или телена кошница и да се съхраняват на определено място за стерилизация под високо налягане.

2. Микробното замърсяване на културите, трябва след 121 ℃, 30 мин. Автоклав.

3. Оцветените бактерии след сламки, след използване на киселина в 5% лизол или въглерод, най-малко за 24 часа (височина) накисване дезинфекционна течност не трябва да бъде по-ниска от 121 ° C и след това 30 min автоклав.

4. Смеещо боядисване на измиващата течност, обикновено може да бъде директно в канализацията, измиването на вирулентни бактерии трябва да бъде заредено в чаша, чрез стерилизация под високо налягане, може да се излее в канализацията, стъклопакет в 5% лизол 24 часа след накисване, . Стъклото или плочата за аглутинационен тест трябва да се измият след стерилизация под високо налягане.

5. За счупената култура незабавно напръскайте и накиснете замърсеното място с 5% разтвор на въглищен фенолен сапун или разтвор на въглеродна киселина и след това избършете след накисване за половин час.

Работните дрехи от замърсяването или работно облекло, шапки и маски, носени от теста, се поставят в специалната стерилизираща торбичка, която може да се измие след стерилизация под високо налягане.ПЕТО. ИЗИСКВАНИЯ ЗА СРЕДНО ПОДГОТОВКА


Качеството на хранителната среда директно ще повлияе върху растежа на микроорганизмите. Тъй като хранителните изисквания на различните микроорганизми не са идентични, различните изисквания за подготовка на хранителните среди са, както следва:

1. Съгласно съставките съгласно формулата на хранителната среда и след това се разтварят в дестилирана вода, реагентите, използвани преди употреба, трябва да бъдат тествани за качество.

2. Измерване и регулиране на рН: измерването на рН да се охлади до стайна температура в средата, както в случая на горещо или студено, нейното рН има определени разлики, когато е добре определено, в зависимост от количеството на изчислението в киселина или алкално вещество след смесване трябва да се тества отново. Стойността на рН на хранителната среда трябва да бъде точна, в противен случай тя ще повлияе на растежа на микроорганизмите или наблюдението на резултатите. Но трябва да се обърне внимание, защото стерилизацията под високо налягане може да засегне част от хранителната среда Поради това ниското или по-високото PH не трябва да се стерилизира твърде високо или твърде много пъти, за да не се повлияе на качеството на средата, индикатора, дезоксидацията на натриевата сол на хорол, AGAR и т.н.

3. Средната трябва да се пази чисто, лесен за наблюдение растежа на бактериите, средна топлина за варене, може да използва абсорбиращ памук или филтрат на фланелета за отстраняване на утайката, избистряне на яйчен белтък, ако е необходимо обработване, изделието AGAR да се измие, , за да се избегне засягане на прозрачността чрез AGAR, съдържащ примеси.

4. Не е подходящо да се използват желязо, мед и други контейнери за средата. Добре е да използвате чистия и неутрален контейнер от твърдо стъкло.

Стерилизирането на средата за култивиране, за да се постигне пълна стерилизация и да се обърне внимание не на топлината и да се намали нейната хранителна стойност, обикновено 121 ° C, 15 min, като културална среда, която не съдържа топлинно устойчиви материали като захар, серум, желатин и др. , трябва да приеме нискотемпературна стерилизация или интермитентен метод на стерилизация, някои не могат да нагряват реагенти като калиев телурит, яйчен жълтък, TTC, антибиотици и т.н., след като са базирани AGAR автоклав охладител до 50 ℃ или така и след това да се присъединят;

6. След като се изготви всяка партида среда, трябва да се направи стерилен тест за растеж и тест за растежа на щамовете. Ако е биохимична културална среда, използването на стандартно трениране за щам на инокулация, като се следват биохимичните реакции, следва да бъде нормална реакция, средната не трябва да се съхранява твърде дълго, може да купи 4 ℃ хладилник съхранение, когато е необходимо.

7. Понастоящем всички видове сушилна среда са повече, всяка партида се нуждае от стандартен тест за растеж на щамове или наблюдавани биохимични реакции, всички видове хранителна среда със съответстващ тест за растеж е добро приложение, нови покупки или за прекалено дълга сушена среда. измерена PH по време на приготвянето, когато се използва за дозиране и метод според спецификациите на продукта.

8. За целите на запитването се записват химическите реактиви, условията на стерилизация и резултатите от тестовете за растежа на щамовете и производственият персонал на всяка партида културална среда.


ШЕСТА. ИЗИСКВАНИЯ ЗА СЪБИРАНЕ И ИЗМЕРВАНЕ НА ПРОБИТЕ


1. Пробите за инспекция трябва да бъдат представителни, събраните проби трябва да бъдат за първата партида хранителни суровини, обработка, транспортиране, условия на съхранение, подробно разследване на околната среда и да се провери дали има източници на замърсяване.

2. Съгласно вида и количеството храна, количеството и методът на вземане на проби се извършват съгласно стандартния метод за изпитване.

3. При пробата трябва да се обърне внимание на асептичната работа, контейнерът трябва да бъде стерилизиран, да се избегне микробно замърсяване в околната среда, контейнерът да не използва лизол, с нова дезинфекционна стерилизация, като алкохол, алкохол не може да съдържа повече дезинфекция или антибиотични лекарства, пробите, за да се избегне убиване на микроорганизми, ножици, нож, лъжица, използвани стерилни прибори за стерилизация се изисква за прилагане.

4. След като пробите трябва да бъдат взети незабавно за теста в кабината за разплащане, обикновено не повече от 3 часа, в процеса на инспекция, например, разстоянието далече, може да се съхранява в средата 1 ~ 5 ℃, като замразен, е в цензура за замразяване.

5. След като получи образеца, инспекционното помещение се регистрира (име на пробата, единица за проверка, количество, дата, номер и т.н.) и наблюдава пробата.

Ако е установено едно от следните обстоятелства, проверката може да бъде отказана:

(1) ако пробата се стерилизира със специално налягане, кипене или други методи, тя губи значението на оригиналната хранителна инспекция;

(2) бяха отворени бутилки и храна с храна и варено месо и неговите продукти, варени домашни птици и други храни бяха счупени и непълни, т.е. загубата на оригиналната форма на храната (с изключение на проби от хранителни отравяния);

(3) ако количеството проби не е достатъчно в съответствие с разпоредбите;

След като получите проби за проверка, за да отговарят на изискванията, касата стая, трябва незабавно, ако условията не са, трябва да купуват 4 ℃ съхранение хладилник, да се подготвят за създаване на условия, а след това тествани.

6. Когато пробата се инспектира, подходящото третиране се извършва съгласно различните й знаци.

(1) когато течната проба се инокулира, тя трябва да бъде напълно смесена и инокулирана.

(2) твърди проби, 25 g със стерилизиращ нож и ножици, се поставят в 225 ml стерилизиран физиологичен разтвор или друг разтвор, смесени с хомогенизатор и инокулирани с количеството.

(3) операцията за стерилизиране на бутилката и опаковъчната хартия се отваря и горните методи се избират според знаците.


Седми. ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРОВЕРКА, ЗАПИСВАНЕ И ДОКЛАДВАНЕ НА ПРОБИТЕ


1. Стаята за разплащане след получаване на пробата за първи път, инспекция навреме в съответствие с националните методи за изпитване, тестване на сериозна, отговорна, строга асептична операция, избягване на микробно замърсяване в околната среда.

2. В процеса на метода за тестване на извадки, феноменът и резултатите се използват писмено за теста, като база за анализ, преценка, изискванията за записи на резултатите са подробни, ясни, реални, обективни и не се променят и подправя.